The 2-Minute Rule for Kıdem tazminatı
The 2-Minute Rule for Kıdem tazminatı
Blog Article
Somut uyuşmazlıkta SelçBritish isles Belediyesinin alt işvereni olan davalı şirket yanında çalışan davacının iş sözleşmesinin sosyal medya paylaşımları sebebiyle feshedildiği, paylaşımlardan birinde davacının SelçUnited kingdom Belediye Başkanına hitaben “…Dar gelicek bu SelçUnited kingdom darrrrr… mezar zannedeceksin kabus bu diyeceksin az sonra uyanınca hepsi geçicek diyeceksin….
Kıdem tazminatı, işçinin çeşitli sebeplerden dolayı işinden ayrılırken işveren tarafından 4857 sayılı İş Kanunu gereğince ödemek zorunda olduğu bir tazminat şeklidir. Kendi isteğiyle iş10 ayrılan kişilere kıdem tazminatı
İşçi kendi isteği ile ayrılıyorsa ayrılma nedeni İş yasasının 24, maddesinde belirtilen işçinin haklı bir nedene dayanarak derhal işi bırakması şartına bağlı olması.
Mevcut durumda erkekler askere giderken, bayanlar evlenip evlilik nedeniyle iş sözleşmesini feshederken kıdem tazminatı almaya hak kazanmaktadırlar. Ancak fonla beraber bu tarihe karışacak. Askerlik veya evlilik sebebiyle tazminat alınamayacak.
Önümüzdeki aylarda kıdem tazminatı reformunun TBMM gündemine gelmesi ve toplumsal uzlaşpersonın sağlanması halinde one Ocak 2020 tarihinden itibaren de fonda kesintilerin yapılmaya başlanmasını bekliyorum.
Yani, işverenler tarafından belli koşullar oluştuğunda ödenen kıdem tazminatı artık devlet güvencesine geçecek ve işçi kıdem tazminatı hakkını istifa etse bile garantiye alacak.
Aşağıdaki bilgiler elinizde olduğu müddetçe herkesin ve tabi ki kendinizin kıdem tazminatını hesaplamanız mümkün olacaktır:
İş sözleşmesinin işçi tarafından haklı nedenlerle feshi durumunda yine aynı bildirim süreleri geçerli olup, haksız bir nedenden dolayı sözleşmenin feshi durumunda ise işverenin ihbar tazminatı hakkı doğabilir.
• Kıdem tazminatı İşveren tarafından 4857 Sayılı İş Kanunu’nun twenty five’inci maddesinin II numaralı bendinde gösterilen ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzeri nedenler dışında iş sözleşmesinin feshedilmesi durumunda,
Ancak bunun dışındaki sağlık sebepleri ve zorlayıcı sebeplerden biri nedeniyle iş sözleşmesi işveren tarafından feshedilirse kıdem tazminatı alma hakkı vardır. Sağlık sebebi olarak işçi işine devam edemeyecek bir hastalığa tutulduğunda ve işveren tarafından çıkarıldığında kıdem tazminatını alır.
Evlenme nedeniyle kıdem tazminatı alabilmek için evlilik tarihinden itibaren 1 yıl içerisinde işten ayrılmalıdır.
İşçi aynı işyerinde tekrar işe başladığında kıdemleri yeni başladıkları tarihte başlamaktadır.
•İTALYA İtalya’da kıdem tazminatına hak kazanmak için herhangi bir şartwork gerekmiyor. Kendi isteğiyle iş10 ayrılan çalışanlara da kıdem tazminatı ödemesi yapılıyor.
Kıdem tazminatı konusunda sitemde yayımlanmış onlarca yazı bulunuyor. Öncelikle şu kategoriye giderek onlarca yazıya göz atabilirsiniz: